torsdag 3 maj 2012

Falsk matematik är inte bara falsk, utan svårbegriplig också.

Elektrisk maskin för
lagring och konsumtion av e-böcker
Samtalen mellan Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening om ett nytt avtal om e-böcker strandade på onsdagen.

"Av de 20 kronor som biblioteken nu betalar för ett e-bokslån får förlagen 10 kronor och det täcker inte deras kostnader" säger Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggare AB.

 Ingen här på bloggen har studerat mer än grundkurserna i matematik, och trots feta mutor, verbala hot, samt tjurigt gnäll på matematiklärarna så har ingen här fått mer än knappt godkänt. Därför har vi svårt att förstå hur fru Ahlinders kalkyl går ihop...

 Kostnaden för framställningen av digitala kopior av e-böckerna är exakt 0 kronor, och kostnaden för distributionen och lagerhållningen bärs helt och fullt av konsumenterna. Och 10 kronor är ju mer än en miljon procent mer än 0 kronor, så någonting verkar inte stå rätt till hos förläggarna... Det borde ju finnas visst profitutrymme kan man tycka.

 Orsaken till att biblioteken gnäller om nytt avtal om e-böcker är märkligt nog inte att avgifterna är 15-20 gånger högre jämfört med pappersböcker, utan svårigheterna att överblicka kostnaderna. De vet hur många pappersböcker de kan tänkas låna ut, men en utlånad e-bok kan i princip lånas igen av ett oändligt antal människor alldeles oavsett om den första låntagaren passar återlämningsdatumet eller inte.

 Därför vill biblioteken ha en licensmodell som går att överblicka. Och fram tills Förläggareföreningen och Svensk Biblioteksförening kan komma överens så blir vi e-bokläsare drabbade av det knarkade ekosystem som nu råder med kraftiga, konstgjorda, och onödiga begränsningar i utbud, kvalitet, och lånemöjligheter.

 Så vad kan vi vanliga människor göra för att hjälpa till med att reda upp den här jobbiga situationen?

 Vi bör först - så långt det är möjligt - undvika format som inte lämpar sig för e-böcker, som t.ex. PDF och AZW, utan försöka att hålla oss till det ädla och snart standardiserade EPUB.
 Med hjälp av gratisprogrammet Calibre så kan man smidigt konvertera många tramsiga idiotformat till EPUB.

 Vi bör också hjälpa bokförlagen med att restaurera DRM-skadade e-böcker för att förenkla deras multiplicering, distribution och konsumtion, och pressa kostnaderna under 0 kronor.

 Även för det finns det ett smidigt gratisprogram, ePUBee. Man specificerar bara en katalog med skadade e-böcker, och en där man vill ha de restaurerade e-böckerna. Sedan trycker man på en knapp en gång, och vips så är det färdigt!

 Därefter kan vi själva låna ut e-böckerna till varandra via t.ex. e-post, diskett, eller The Pirate Bay. Och biblioteken sparar hela avgiften till förlagen (20 kronor per boklån), medan förläggarna slipper hela kostnaden för både multiplicering och distribution (0 kronor per boklån)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar